Çocuklarda Diyabet Belirtileri

Çocuklarda Diyabet Belirtileri

Çocuklarda Diyabet

"Okulda Diyabet Programı" kapsamında hazırlanmış olan "Çocuklarda Diyabet" konulu eğitim videosu ve okulumuzda diyabet eğitimi ile ilgili görsellerin paylaşıldığı bir sayfadır. Çocuğunuz Diyabet olabilir mi? Peki bu durumda Ebeveynler ne yapmalıdır? Buyrun beraber öğrenelim.

23.12.2018 576

Diyabetin Çocuklarda Görülme Yaşı Kaçtır?

Halk arasında daha çok erişkin hastalığı olarak bilinen diyabet çocuklarda ortaya çıktığında şaşkınlık yaratabilmektedir. Oysa halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet çocuklarda da da görülmektedir.Özellikle en sık 10-14 yaş aralığında görülen diyabet maalesef son yıllarda okul öncesi yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Oysa Diyabetin bu yaşlarda ortaya çıkması durumunda aileler ve bazen de hekimler diyabet tanısını akıllarına getiremeyebilirler. Oysa bütün çocukluk çağı boyunca diyabetin ortaya çıkabileceğini aklımızda bulundurmamız gerekiyor.

Çocuklarda Diyabet Bulguları Nelerdir?

Çocuklarda diyabetin bulguları erişkinlerdekiyle aynıdır yani; sık ve çok idrara çıkma, çok su içme gibi. Sık görülmesede iştahın artması başka bir belirti olarak karşımıza çıkabilir. Ebeveynler çocuklarının her zaman içtiklerinden daha fazla su içtiklerini, suya karşı sürekli bir açlık durumlarının olduğundan bahsederler. Çok su içen çocuklar gün içinde her zamankinden daha fazla idrara çıkmaya başlarlar, gece idrara çıkma sıklıklarında artış gözlenir ve bazı durumlarda altını ıslatma durumlarıyla karşılaşılabilir. Çok yemeye karşın kilo kaybedilmesi; çocuklarda Tip1 diyabetin bir diğer önemli belirtisidir. İnsülin hormonunun olmaması, zamanla yağ ve ilerleyen safhada ise kas dokusu kaybına yol açar. Okul çağındaki çocuklarda isteksizlik, görmede azalma, yorgunluk, kız çocuklarında genital bölgede mantar enfeksiyonunun ortaya çıkması ise diğer önemli belirtilerdendir.

Tüm bu bu durumda ailelerin ve gün içerisinde de öğretmenlerin daha dikkatli olmaları ve durum değişikliklerini fark edebilmeleri ve derhal bir hekim kontrolüne girmeleri oldukça önemlidir. Aksi durumda insülin eksikliğinin şiddetlenmesine bağlı olarak; bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde çöküklük, derin ve hızlı nefes alma (solunum sıkıntısı), ağızda aseton kokusu gibi diyabet komasına doğru gidişin belirtileri başlar.

 23-12-2018